Biodiversiteit tips week 23

IK PROEF DE PLAATSELIJKE KEUKEN OP REIS.

 

Eet producten uit het land waar je bent. Zo help je de boeren die inlandse soorten kweken of telen, en beperk je de milieuhinder door transport. Dit is goed voor de plaatselijke economie en de biodiversiteit.

Maar weiger gerechten waarin bedreigde soorten verwerkt zijn (schildpadbiefstuk, sushi van blauwvintonijn, zeekomkommer, woudvlees) of waardoor de plaatselijke biodiversiteit in het gedrang komt (jacht of visvangst zonder inachtneming van miniumgroottes of quota, teelten waarvoor het woud moet wijken…)

Aanvaard geen traditionele geneesmiddelen of cosmetica op basis van de hoorn van neushoorns, slagtanden van olifanten, beenderen en ingewanden van tijgers, muskus van muskusherten…

De lijst van bedreigde diersoorten vind je op: www.cites.org www.iucnredlist.org

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Biodiversiteit tips week 22

IK WIL MEER WETEN OVER BIOKATOEN

 

Op wereldschaal beslaat de intensieve katoenteelt slechts 3% van het landbouwareaal, maar ze verbruikt 25% van alle verkochte insecticiden! Bovendien worden hierbij de bodem uitgeput, bossen gerooid, overdreven geïrrigeerd, het grondwater vervuild, boeren en plaatselijke planten- en dierensoorten aan giftige stoffen blootgesteld. Deze teelt is dus uiterst schadelijk voor mens en milieu.

 

Extensieve teelt van biokatoen daarentegen gebeurt met natuurlijke mest en onkruidverdelgers. Ze vergt minder water en de wisselteelt houdt de bodem vruchtbaar.

 

Overigens zijn biokatoenvezels niet alleen zachter en sterker, maar ook anti-allergisch, want vanaf het veld tot in de winkel zijn er geen chemische middelen aan te pas gekomen.

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Biodiversiteit tips week 21

IK ONTDEK DE NATUUR IN DE STAD

 

Je zou het niet zo denken, maar in de stad is er vaak veel meer biodiversiteit dan op het platteand. In veel bossen en velden wordt immers vaak monocultuur bedreven.

Vreemd genoeg komen er in de stad veel verschillende biotopen voor: openbaar groen, tuinen, vijvers, parken, bossen, braakland, spoorwegbermen, beekoevers… maar ook groendaken, bebloemde terrassen, gevels en balkons. Zelfs tussen stoeptegels, tegen gebouwen of op muren groeien talrijke wilde planten.

Maar deze biodiversiteit is kwetsbaar; ze biedt weinig weerstand tegen betonmolens en walsmachines…

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Biodiversiteit tips week 20

IK KIES VOOR BIOCOSMETICA.

 

Net zoals wasmiddelen bevatten de meeste cosmetica chemische middelen (bewaarmiddelen, synthetische parfums, oppervlakteactieve stoffen…) die niet biologisch afbreekbaar zijn en dus schadelijk voor de biodiversiteit. Vooral in waterlopen richten ze veel schade aan, want daar komen ze met het afvalwater in terecht.

 

Gebruik daarom biocosmetica: was je met harde natuurzeep: parfumeer je bad met enkele druppels lavendelolie of andere etherische olie: reinig je huid met een kamille- of korenbloemenaftreksel: wrijf ze schoon met tarwe- of haverzemelen: voed ze met zonnebloemolie, olijfolie of een andere plantaardie olie… En je eigen tandpasta maken is kinderspel!

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Biodiversiteit tips week 19

IK MAAK EEN TOEVLUCHTSOORD VOOR DE BIODIVERSITEIT

 

Hoe verander je een tuin – jouw tuin, die van de school van je kinderen, die van jouw bedrijf – in een natuurlijk toevluchtsoord voor de biodiversiteit?

Laat in een hoekje van de tuin spontaan planten groeien en maai ze zo laat mogelijk, zo kunnen ze zich beter voortplanten en krijg je meer soorten.

Leg een vijver aan, laat een dode holle boom staan waarin allerlei dieren kunnen schuilen en leg een stapel stronken en een hoop stenen bijeen voor kleine zoogdieren, amfibieën en ongewervelde dieren.

Diversifieer je haag met verscheidene inheemse soorten. Zet planten die veel insecten aantrekken.

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Biodiversiteit tips week 18

IK WORD ECOVRIJWILLIGER

 

Heb je zin om tijdens je vakantie in binnen- of buitenland de biodiversiteit een steuntje te geven?

 

Je helpt natuurbeschermingsverenigingen actief bij het onderzoek en hun werk voor het behoud van de natuur. Je hoeft zeker geen bioloog of milieudeskundige te zijn, want er bestaan activiteiten voor ieders gading. En je komt op plekken waar gewone toeristen geen benul van hebben.

 

Zie je het zitten om mee te werken aan walvistellingen in de Middellandse Zee, de bescherming van beren in Roemenië, een onderzoek op witte haaien in Zuid-Afrika, een rehabilitatieproject voor gibbons, makaken en lori’s in Thailand, een biologische boerderij in India…?

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Biodiversiteit tips week 17

IK NEEM DEEL AAN DE DAG VAN DE BIODIVERSITEIT.

De Verenigde Naties riep 22 mei uit tot ‘Internationale Dag van de Biodiversiteit’. Dit is een gedroomde gelegenheid om burgers en politici te informeren rond verschillende aspecten van de biodiversiteit: belang, toestand, bedreigingen, bescherming… Elk jaar staat er een ander thema op de agenda: biodiversiteit en landbouw in 2008, invasieve exotische soorten in 2009, biodiversiteit en ontwikkeling in 2010, biodiversiteit en wouden in 2011… Dit jaar is het biodiversiteit en duurzaam toerisme. Doe mee aan een van de activiteiten (tentoonstellingen, voordrachten…) die op deze dag plaatsvinden, of organiseer zelf een biopicknick, een natuurwandeling of een groen concert. Meer informatie vind je op www.cbd.int/idb

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Biodiversiteit tips week 16

IK ZET MIJN GEMEENTE AAN TOT BIOLOGISCH TUINIEREN.

 

Sommige gemeenten spannen zich tegenwoordig in om bij de beplanting en het beheer van wegbermen en plantsoenen de biodiversiteit te bevorderen. Als dit in jouw gemeente nog niet gebeurt, kan je de bevoegde dienst een paar eenvoudige tips geven: plant enkel lokale soorten (winterharde bloemplanten vergen minder onderhoud dan eenjarige). Vervang chemische pesticiden en meststoffen door hun biologische tegenhangers. Gebruik strooisel en bodembedekkers om onkruid en waterverbruik te beperken. Composteer plantaardig afval en bemest hiermee vanaf het najaar de bodem. Maai niet te vroeg en laat voor de dieren plaats om te schuilen…

www.bijenlint.nl/acties/overzicht-acties/zaaidag-2017

www.imkersnederland.nl

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Biodiversiteit tips week 15

IK VERBRUIK MINDER DRINKWATER.

 

Water is onontbeerlijk voor het evenwicht van de aarde en haar bewoners. Er is genoeg water voor iedereen, maar helaas is het niet billijk verdeeld en vaak slecht beheerd. Bij ons komt het drinkwater gewoon uit de kraan. Dus gebruiken we het overal voor, zelfs soms om onze auto te wassen! Begiet je planten met regenwater, want zo bespaar je al drinkwater. Doe dit ’s avonds, dan verdampt het minder. Je kan ook grijs water, afkomstig uit gootsteen, bad, douche) opvangen om het toilet door te spoelen, de vloer schoon te maken…en zelfs – na filtering- je planten te begieten.

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Biodiversiteit tips week 14

IK KIES EEN DUURZAAM VAKANTIEVERBLIJF.

 

Voor hotels, kampeerterreinen, vakantiehuisjes, logies met ontbijt… bestaan er heel wat ecologische keurmerken, waaronder het Europese ecolabel. Deze keurmerken worden toegekend op basis van architectuur en ligging (met respect voor de omgeving), bouwmaterialen (ecologisch, duurzaam, hernieuwbaar, herbruikbaar…), besparing op niet- hernieuwbare energie- en waterverbruik, afvalbeperking en -beheer… De houders van dit kenmerk hechten veel belang aan de bescherming van de biodiversiteit. Ze promoten daarom milieuvriendelijke activiteiten, streekgerechten en plaatselijke culturen. Meer informatie vind je op www.ecolabel-tourism.eu

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen