Het verhaal van Addie, 23ste op onze kandidatenlijst.

Addie Smolders was altijd al actief in de Vriendenkring Deurne – Batouri. Sinds ze met pensioen is, is ze ook volop  bezig in het culturele leven van Deurne.

Haar verhaal. 

Een van de dingen die ik na mijn pensionering graag wilde doen was praktisch bezig te zijn, liefst ‘iets cultureels’. Inmiddels zijn dat drie activiteiten geworden, waarmee ik met veel plezier samen met anderen - vrijwilligers, amateurs, liefhebbers – hoop iets bij te dragen aan de Deurnese gemeenschap.

Bij het Cultuurcentrum Deurne raakte ik betrokken vanaf juni 2016. We hebben keihard gewerkt om na de fraudeaffaire een professionele organisatie met een gezonde bedrijfsvoering te realiseren.  Met alleen maar vrijwilligers ging dit helaas niet, maar de omslag is inmiddels gemaakt:  na een jaar ‘opbouwen’ kunnen we met een nieuw bestuur, met professionele krachten én een trouwe groep vrijwilligers trots zijn op de goede basis. We kunnen nu verder bouwen om te zorgen dat het Cultuurcentrum uitgroeit tot de culturele huiskamer van Deurne. De mensen van Deurne weten het cultuurcentrum weer te vinden.  Èn te waarderen!

De tweede activiteit die ik mee organiseer is kleiner en bereikt minder mensen: Boek aan Tafel van De Wieger. Zes avonden per seizoen, tussen september en april. Vier keer met een ‘gastlezer’, twee  keer met een schrijver die komt vertellen over een van zijn recent uitgegeven boeken. 

Het mooiste heb ik tot het laatst bewaard: ik werk mee aan bijzondere theaterproducties. Na de Brabantse Mistero Buffo (in 2015) werk ik op dit moment als regieassistent bij “Weg uit de Peel’; geregisseerd door Jacques Vriens, de schrijver van het gelijknamige boek. Het verhaal schetst een beeld van het zware leven van de mensen in een Peeldorp omstreeks 1915. Er doen bijna honderd mensen mee, als speler, figurant, of achter de schermen. Veel mensen uit de Peel-regio, sommigen van daarbuiten. Het stuk wordt vanaf half mei in vier series uitgevoerd, op vier verschillende buitenlocaties in of nabij de Peel. Een van de locaties ligt in de gemeente Deurne. Het is heel bijzonder om samen met zo’n grote groep amateurs zo’n voorstellingen mee te ‘bouwen’ en te laten groeien.
In al deze vrijwilligersklussen ervaar ik hoe belangrijk het  bezig zijn (passief en actief) met cultuur-activiteiten kan zijn voor mensen; je doet aan zelfexpressie, je bezorgt anderen een fijne ervaring, je kunt er zelf door groeien als mens, het geeft zelfvertrouwen, je leert nieuwe mensen kennen, het verbreedt je blik op de wereld.